Sernik truskawkowo-jagodowy bez pieczenia
Na tortownicę o średnicy ok. 18 cm.
150 g herbatników kruszymy dokładnie (np. w malakserze). Rozpuszczamy 6 łyżek masła i mieszamy dokładnie z herbatnikami. Połową herbatników wykładamy dno tortownicy (resztą przykryjemy wierzch ciasta).
W malakserze (za pomocą noży) mielimy 0,5 kg chudego twarogu z dodatkiem 4 łyżek cukru trzcinowego i 100 ml jogurtu naturalnego (w przypadku braku malaksera – można tradycyjnie zmielić ser i następnie zmiksować robotem kuchennym z cukrem i jogurtem, lub kupić mielony ser). Następnie do masy dodajemy 200 g truskawek pokrojonych na ćwiartki i 200 g jagód (lub borówek) i delikatnie mieszamy.
Masę serowo-owocową wykładamy na herbatniki do tortownicy, wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugą połową herbatników. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną (słodką) i świeżymi owocami.