Sernik truskawkowo-jagodowy bez pieczenia
Na tortownicę o średnicy ok. 18 cm.
150 g herbatników kruszymy dokładnie (np. w malakserze). Rozpuszczamy 6 łyżek masła i mieszamy dokładnie z herbatnikami. Połową herbatników wykładamy dno tortownicy (resztą przykryjemy wierzch ciasta).
W malakserze (za pomocą noży) mielimy 0,5 kg chudego twarogu z dodatkiem 4 łyżek cukru trzcinowego i 100 ml jogurtu naturalnego (w przypadku braku malaksera – można tradycyjnie zmielić ser i następnie zmiksować robotem kuchennym z cukrem i jogurtem, lub kupić mielony ser). Następnie do masy dodajemy 200 g truskawek pokrojonych na ćwiartki i 200 g jagód (lub borówek) i delikatnie mieszamy.
Masę serowo-owocową wykładamy na herbatniki do tortownicy, wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugą połową herbatników. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną (słodką) i świeżymi owocami.
Zupa serowa z grzankami
Składniki:
-1 litr bulionu
-250 g serka topionego (śmietankowego)
-2 cebule, pokrojone w kosteczkę
-2 ząbki posiekanego czosnku
-garść posiekanej pietruszki
-garść posiekanej cebuli dymki
-sól
-biały pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Pyszna zapiekanka..