O autorach portalu!

Polecamy

Kontakt

Fryzury

Moda

Uroda!

Kuchnia!

Design

Ogród

Sernik truskawkowo-jagodowy bez pieczenia

 

 


darmowy hosting obrazków


Na tortownicę o średnicy ok. 18 cm.
150 g herbatników kruszymy dokładnie (np. w malakserze). Rozpuszczamy 6 łyżek masła i mieszamy dokładnie z herbatnikami. Połową herbatników wykładamy dno tortownicy (resztą przykryjemy wierzch ciasta).

W malakserze (za pomocą noży) mielimy 0,5 kg chudego twarogu z dodatkiem 4 łyżek cukru trzcinowego i 100 ml jogurtu naturalnego (w przypadku braku malaksera – można tradycyjnie zmielić ser i następnie zmiksować robotem kuchennym z cukrem i jogurtem, lub kupić mielony ser). Następnie do masy dodajemy 200 g truskawek pokrojonych na ćwiartki i 200 g jagód (lub borówek) i delikatnie mieszamy.

Masę serowo-owocową wykładamy na herbatniki do tortownicy, wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugą połową herbatników. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h

Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną (słodką) i świeżymi owocami.

 

Zupa serowa z grzankami



darmowy hosting obrazków

Składniki:

-1 litr bulionu 
-250 g serka topionego (śmietankowego)
-2 cebule, pokrojone w kosteczkę
-2 ząbki posiekanego czosnku
-garść posiekanej pietruszki
-garść posiekanej cebuli dymki
-sól 
-biały pieprz 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.

 

Pyszna zapiekanka..

 

darmowy hosting obrazków


Składniki:

1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jednym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Przygotowanie:

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut.

 

Chlebki serowe z dipem

 

darmowy hosting obrazków

Składniki: (patelnia o średnicy 24-26cm)

Ciasto

2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650 )
2,5 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka (ciepłego ale nie gorącego)


ponadto 2 łyżki roztopionego masła

sos serowy

1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki masła
350 ml ml mleka
1 szklanka startego żółtego sera ( najlepiej ostrego)
1 łyżka startego parmezanu
1/2 kulki sera mozarella
2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii (można użyć suszonej)
sól i biały pieprz

Przygotowanie

Ciasto: 2 szklanki mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko wymieszane z olejem. Zacząć zagniatać ciasto. W miarę ugniatania stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą część formować w bułeczkę, zlepiając brzegi ciasta pod spodem. Patelnię lub okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na środku umieścić niewielką miskę, także wysmarowaną z zewnątrz masłem. Wokół miski układać bułeczki tak by lekko stykały się ze sobą (patrz zdj.). Tak przygotowane bułki ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Sos: W czasie gdy bułeczki rosną przygotować sos. Masło rozpuścić na patelni. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, tzn, chwilę przesmażyć mąkę, ale krótko, by nie zaczęła ciemnieć. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki (najlepiej użyć trzepaczki rózgowej). Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser i parmezan oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wymieszać, by ser się dobrze rozpuścił. Dodać kilka posiekanych listków bazylii i doprawić solą i pieprzem.

Ze środka patelni z wyrośniętymi bułeczkami wyjąć miskę (lekko przyklejone brzegi bułeczek podważyć nożem). Bułeczki posmarować roztopionym masłem. W miejsce po misce wlać sos. Patelnię ustawić na blaszce do pieczenia (jeśli Wasz piekarnik mocno piecze spód ustawcie na dwóch blachach, chodzi o to by sos się nie przypalił od spodu). Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C 35-40 minut do ładnego zezłocenia bułeczek. W połowie pieczenia zawartość patelni posypać startą mozarellą i ponownie wstawić do piekarnika.

Uwaga: Przed wyjęciem z piekarnika pamiętajcie o gorącej rączce patelni.

Bułeczki i sos studzić ok 10-15 minut